Een waarheid als een koe

Je kent ze vast wel. Van die mensen die altijd afmaken waar ze aan beginnen. En dan doen ze ook nog hun stinkende best om het zo goed mogelijk te doen. Het zit gewoon in hun karakter, ze nemen al hun taken uiterst serieus. Na een grondige voorbereiding gaan ze keihard aan de slag. Vervolgens blijven ze polijsten tot het eindresultaat ook in hun eigen ogen goed genoeg is – en geloof me – dat is niet snel. Het is eigenlijk nooit goed genoeg. Het resultaat is stress en frustratie.

Zo gaat het dus ook met een vriendin van me. Ze blijft maar bezig met de puntjes op de i te zetten voor haar website. Het moet perfect zijn, zoals alles wat ze doet. Het lijstje verbeterpunten blijft groeien. Iedere keer als ze iets verbetert, ziet ze weer iets anders dat beter kan, of anders. Ze loopt vast, dus ik besluit met haar te gaan wandelen.

Met een bomvol hoofd stapt ze driftig door de Oeverlanden. Maar al na een paar minuten worden haar stappen vriendelijker. Net na het klaphek stuiten we op een groepje Schotse hooglanders. Het groepje kijkt ons rustig kauwend aan. Ik vraag aan haar of ze kan raden wat de grote grazers denken. Volgens mijn vriendin vragen hun ogen: waar maak jij je zo druk om? Eén van de grazers heeft een hoorn die naar beneden wijst in plaats van omhoog, ze vindt het prachtig! Juist omdat het niet perfect is.

Het begin van een glimlach schemert door op haar gezicht. Ik zie haar schouders ontspannen terwijl ze verder loopt. Het groepje hooglanders blijft gewoon liggen in het hoge gras. Op de achtergrond klinkt het lied van een rietzanger. Ze zucht eens diep en we vervolgen onze weg langs het water. Een vriendelijk briesje ruimt op in haar hoofd. Op haar gezicht breekt de glimlach nu volledig door. Haar tred krijgt iets lichts. Met iedere stap laat ze meer twijfels en hoge eisen achter in het natuurgebied.

Thuisgekomen stuurt ze me een berichtje dat ze haar webbouwer opdracht heeft gegeven om haar website ‘live’ te zetten. De natuur heeft haar laten weten dat het zo goed is.

2019-07-12T14:26:47+00:00