Over mij 2019-07-12T13:22:17+00:00

JIJ beweegt

Ik ben

Ik ben Katinka van den Berg. Ik ben vitaliteitscoach, fysiotherapeut, hbo geschoold psycholoog. Ik ben een doorgewinterde wandelaar, een globetrotter, een eeuwig lerende. Ik ben waar JIJ beweegt voor staat.

Mijn talenten

Ik sluit makkelijk aan bij mijn cliënten en ik straal een combinatie van enthousiasme en rust uit. Ik ben niet bang om mezelf of een ander een spiegel voor te houden. Ik kan in zware onderwerpen lucht krijgen en zet humor in als interventie bij herstel.

Ik ben ondernemend, een doener en een doorzetter. Ik werk met passie en ik durf zelfs hardop te zeggen dat ik goed ben in wat ik doe.

Ik ervaar dat coachen op vitaliteit goed bij mij past. Ik heb het in me om mensen in beweging te krijgen, te motiveren en te inspireren. Ik zie mijn cliënten fysiek en mentaal herstellen, zelfverzekerder en sterker worden, de regie weer oppakken.

Mijn visie

Kies bewust voor jouw vitaliteit en krijg grip op je gedachten, overtuigingen en gedrag, zodat je kunt leven volgens jouw waarden in contact met jezelf en met anderen. Een leven vol inspiratie, energie en plezier.

Mijn waarden

Eigenheid, autonomie, verbinding.

Ik ga. Er even tussenuit. Als dingen me benauwen. Mijn eigen route lopen. Dat helpt mij. Dat helpt jou. Om elkaar weer tegen te kunnen komen. Om samen op te kunnen lopen.

Mijn achtergrond, diploma’s en certificaten

Ik ben een erkend, BIG-geregistreerd fysiotherapeut en opgenomen in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Ik ben gespecialiseerd in complexe revalidatie binnen een zorginstelling. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de Internationale Hogeschool Thim van der Laan. Aanvullende specialisaties en expertises zijn: orthopedische revalidatie, traumatologie en geriatrie.

Voor bijscholingen kies ik vaak een combinatie van psychologie en fysiotherapie, omdat ik met mensen werk en mensen niet herstellen door alleen oefentherapie.

Ik ben een gecertificeerd Vitaliteitscoach. Ik heb de opleiding gevolgd bij het Atma Instituut voor Professionele Training & Coaching. Ik heb er bewust voor gekozen om mij niet aan te sluiten bij een beroepsvereniging.

Ik ben een BML-coach. Ik heb de opleiding gevolgd bij het Body & Mind Language Instituut van Jos Dolstra. Uitgangspunt is de relatie tussen lichaamshouding en levenshouding en integreren van lichaamstaal en gesproken taal binnen de coaching.

Ik ben hbo geschoold psycholoog. Ik heb een tweejarige opleiding gevolgd tot hbo Toegepast Psycholoog bij het NCOI.

Mijn deskundigheid houd ik op peil door middel van geaccrediteerde bijscholingen voor fysiotherapeuten, niet geaccrediteerde bijscholingen voor zelfontwikkeling en (intervisie)bijeenkomsten, omdat ik dat belangrijk vind.

Mijn deskundigheid

Ik werk als fysiotherapeut en vitaliteitscoach binnen de revalidatie. Wat betekent dit voor mijn werk als wandeltherapeut & wandelcoach bij JIJ beweegt?

Als fysiotherapeut binnen een zorginstelling ben ik gespecialiseerd in complexe revalidatie waar stoornissen in cognitie en gedrag vaak een prominente plaats innemen. Dit type revalidatie verlangt van mij een overstijgende blik op de cliënt als mens en als patiënt in zijn/haar psychosociale context. Dit is het boeiendste stuk van mijn werk, want ik leer daardoor wat hen beweegt. Coachen op vitaliteit bij complexe revalidatie is binnen mijn therapie een essentieel onderdeel geworden. Cliënten zijn de regie en grip op hun zelfredzaamheid vaak tijdelijk kwijt. Dat raakt mij als mens enorm.

Binnen de fysiotherapie is een nieuwe unieke manier geïntroduceerd die ik ook gebruik om naar bewegen te kijken. Het heet dansante fysiotherapie. Deze therapie heeft als doelstelling om door middel van gericht inzetten van dansante elementen binnen de fysiotherapeutische behandeling het lichaamsbewustzijn te vergroten, de beweegmogelijkheden uit te breiden, de coördinatie en lenigheid te verbeteren en de spierspanning te verminderen, waardoor je weerbaarder en beter in balans bent, ook letterlijk. Het werkt tevens preventief tegen vallen. Dansante fysiotherapie is niet bedoeld om de cliënt te laten dansen. Het is een meer ervaringsgerichte vorm binnen de fysiotherapie waar beweegervaringen worden opgedaan met gebruikmaking van elementen als ruimte, kracht en ritme o.b.v. Laban/Bartenieff al dan niet met ondersteuning van muziek.

Als wandeltherapeut & wandelcoach maak ik dankbaar gebruik van mijn achtergrond en expertise als fysiotherapeut en kennis van psychologische principes. Fysiek in beweging komen zet nou eenmaal mentale processen in gang en andersom. Dit ervaar ik zelf ook elke keer als ik door de natuur zwerf. Het geeft ruimte in je hoofd en in je lijf en heeft invloed op je vitaliteit in het algemeen. Je vergroot je weerbaarheid tegen overmatige stress, ziekte, angst en depressie.

De natuur prikkelt alle zintuigen en versterkt dit proces nog eens extra.

Wat mij beweegt

Ik werk met mensen en in mijn contact met hen wil ik weten wie ik ben, waar ik voor sta en wat mijn beweegredenen zijn.

Waar ik vooral warm voor loop in mijn werk is te zien hoe de ander langzaam maar zeker de regie weer in eigen handen begint te nemen en weer meer zichzelf wordt en dat ik in dat herstelproces als therapeut en coach iets mag betekenen. Door anderen in hun kracht te zetten, zet ik mezelf in mijn kracht. Zo simpel is het eigenlijk. Dat geeft mij enorm veel voldoening. Ik blijf leren van de ander en van mezelf, daarom hou ik van mijn werk. En als mensen mij dan ook nog vertellen dat ik prettige energie om me heen heb, dan kan mijn dag niet meer stuk. Ik vind dat zo’n mooi compliment!

Contact