Wandelbeweegprogamma 2019-03-07T15:47:38+00:00

Binnenkort alle informatie over het Wandelbeweegprogramma van JIJ beweegt dat van start gaat per april/mei. 

Het Wandelbeweegprogramma is voor mensen met chronische (fysieke) klachten, (bewegings)angst- en spanningsklachten, burn-out en milde depressie.

Kom! We gaan naar buiten, de natuur in, even een time-out en op adem komen.

Zet jezelf fysiek & mentaal in beweging, kijk eens om je heen en neem je tijd.

Regie in eigen hand en klachten de baas met wandeltherapie & wandelcoaching op basis van graded activity, gewoon omdat het werkt.

Graded activity is een gedragsgeoriënteerde behandeling die de kwaliteit van het leven van mensen met chronische klachten kan verbeteren. Conditie (belastbaarheid) wordt in kleine stappen opgebouwd tot het gewenste niveau. Je begint op een veilig, laag niveau van bewegen en van daaruit bouw je in kleine stappen (graded) de belasting (activity) op, waardoor je je normale leven weer kunt oppakken.

Ik hoop je zeker te ontmoeten. Lees hieronder gerust verder over wat wandelen kan doen voor jouw gezondheid en vitaliteit. Ervaar de kracht van wandelen.

JIJ beweegt

ERVAAR DE KRACHT VAN WANDELEN

Regelmatig wandelen en bewegen in de natuur heeft een positief effect op zowel lichaam als geest.

Hersenen

Slechts 2 uur wandelen per week verlaagt de kans op een beroerte met 30%.

Geheugen

3x per week 40 minuten wandelen beschermt het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor planning, organisatie en geheugen. Daarnaast blijven je hersenen in goede conditie, waardoor het risico op ziektes zoals M. Alzheimer afneemt.

Stemming

Sombere gedachten vallen meteen van je af, na 10 minuten of iets langer.

30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen. Regelmatig wandelen vermindert de kans op het ontwikkelen van een depressie en/of overspanning.

Diabetes

3500 stappen per dag wandelen verlaagt het risico op diabetes met 29 %.

Levensduur

75 minuten per week stevig wandelen kan je gezonde levensduur met bijna 2 jaar verlengen.

Overgewicht

1 uur per dag wandelen verlaagt het risico op obesitas met 50%. Wandelen verhoogt de stofwisseling en helpt bij afvallen.

Hart

De meeste dagen van de week 30 tot 60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Hart- en bloedsomloop worden geactiveerd, nieuwe haarvaten worden aangemaakt, het bloedvatenstelsel wordt groter. Kans op hoge bloeddruk en een verhoogd (slecht) cholesterolgehalte in het bloed (LDL) nemen af en de aanmaak van HDL cholesterol in het bloed neemt juist toe. HDL cholesterol voorkomt het dichtslibben van aderen.

Botten

4 uur per week wandelen kan het risico op heupfracturen tot wel 43% verminderen. Wandelen versterkt de botten en versoepelt de gewrichten.

Darmen

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling, helpt de spijsvertering en activeert de darmen, de kans op darmverstoppingen wordt daardoor kleiner.

Vitamine D

Vitamine D is van belang voor een goede weerstand, sterke botten, tanden en spieren. Vitamine D wordt voor het grootste deel in ons lichaam aangemaakt in de huid onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Ons voedsel bevat weinig vitamine D. Elke dag 20 minuten overdag naar buiten is voldoende voor mensen met een lichte huid. Mensen met een donkere huidskleur en ouderen nemen minder gemakkelijk vitamine D op. In de winter is de huid bedekt en neem je ook minder op. Extra vitamine D slikken is soms nodig.

Longen

Verbetert opname zuurstof, vergroot uithoudingsvermogen en versterkt de longen.

Slapen

Verbetert nachtrust, ontspanning, vermindert piekeren.

****

De effecten van wandelen zijn pas goed merkbaar als je het regelmatig doet. Dit betekent 3x per week met een minimum van 30 minuten per keer matig intensief wandelen.

Wandelen kan elke dag, in de buurt, kost niets en de kans op blessures is klein. Je kunt alleen gaan of samen met anderen. Wat houd je nog tegen?

JIJ beweegt

NB Ik heb geen onderzoek gedaan naar de juistheid van de genoemde percentages m.b.t. beoogd gezondheidseffect, deze kunnen dus afwijken.