Therapie & Coaching 2019-01-10T16:19:18+00:00

Therapie & Coaching in de natuur

Wat maakt een sessie bij JIJ beweegt zo uniek?

– Gesprekstherapie in combinatie met lichaamsgerichte interventies in de natuur, een krachtig trio.
– Meer effect in minder tijd, dus minder sessies nodig in de natuur t.o.v. in een praktijkruimte.
– Je ervaart de gunstige invloed van de natuur en het weer op al je zintuigen en je stemming.
– Gebruik van symboliek en metaforen uit de natuur vergroot jouw creativiteit.
– Je wandelt het thema i.p.v. praten over je probleem, je komt los van je verhaal.
– (Fysio)therapie en coaching op maat en werken met wat er zich aandient.

Hoe ik te werk ga

Alhoewel je als cliënt waarschijnlijk bij mij komt om zo snel mogelijk van je probleem af te komen en deze op te lossen, trap ik als therapeut en coach in eerste instantie op de rem om de snelheid eruit te halen.

We wandelen jouw thema, concretiseren de hulpvraag en maken een plan zonder meteen te zoeken naar een oplossing. [read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

De eerste afspraak bestaat uit de intake, de verkenning van het door jou ingebrachte probleem en het maken van een vitaliteitsplan. Dit vindt plaats buiten in de natuur. Je start dus direct.

Ik schenk veel aandacht aan het verkennen van de ingebrachte hulpvraag en de daaraan gekoppelde problematiek. Dit doe ik door de vragen binnen de gesprekstherapie aan te laten sluiten op jouw lichaamstaal, dus datgene wat jij mij non-verbaal laat zien; je houding, beweging en mimiek als reactie op mijn vraag. Je zal op die manier ervaren wat er werkelijk bij je speelt i.p.v. dat je mij een verhaal gaat vertellen over het probleem.

Als therapeut en coach sta ik niet toe te kijken wat jij laat zien. Ik beweeg met je mee, ik hou je een spiegel voor en zet mezelf in om het voor jou nog duidelijker te maken. Het probleem krijgt de ruimte en hoeft niet meteen in de eerste sessie opgelost te worden. De sessies erna, meestal zo’n 4 à 5, zorgen voor meer verbreding en verdieping, zodat er weer ruimte ontstaat voor het maken van andere, vitalere keuzes.

Je komt als cliënt bijna nooit met de werkelijke hulpvraag bij mij, maar vaak met een afgeleide daarvan. De échte vraag zit dieper weggestopt en daarom is de verkenning van het probleem en de stagnatie, blokkade of welk woord je het ook wilt geven zo belangrijk. Het geeft je veel inzicht, waardoor het daarna makkelijker voor je wordt om jezelf los te weken van halsstarrige, niet helpende overtuigingen die jou ervan weerhouden het leven te leiden zoals je dat graag wilt.

Ik maak graag gebruik van diverse werkvormen om cliënten in beweging te krijgen. Mensen zijn zo verschillend in hoe ze leren. Ik sluit aan bij jouw leerstijl en zet interventies in die zoveel mogelijk bijdragen aan de belevingssfeer. Zo voorkom ik dat het een cognitieve activiteit wordt en je hoofd vol komt te zitten, terwijl het juist de bedoeling is ruimte te krijgen in je hoofd en beter in contact te komen met je lijf.

Het is echt maatwerk. Ik werk met wat er zich aandient en anticipeer flexibel.

En ja, weerstand en spanning zijn welkom, humor ook overigens.

[/read]

Verschil tussen therapie en coaching

Therapiemodellen zijn over het algemeen gericht op bestrijden van symptomen, herstel van klachten en aanleren van vaardigheden. Van een therapeut krijg je ook vaak adviezen en oefeningen mee. [read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]Het uitgangspunt bij coaching is dat iedereen alle talenten al in zich heeft, maar er vaak onvoldoende gebruik van maakt. Een coach helpt de cliënt zijn/haar gedachten, wensen en gevoelens op een rij te zetten en zijn/haar talenten op te sporen en optimaal in te zetten. De coach fungeert als het ware als klankbord en katalysator, waardoor je als cliënt inzicht krijgt in en bewust wordt van eigen mogelijkheden. Dat wat je zelf bedenkt zal met meer verantwoordelijkheidsgevoel worden uitgevoerd.
Binnen mijn wandeltherapie en wandelcoaching zijn vitaliteitscoaching, fysiotherapie en psychologie met elkaar versmolten. Coaching heeft m.i. een versterkende werking op de therapie. Ik kan dit niet meer los zien van elkaar.[/read]

Vijf sessies stappenplan

  • Intake, probleem verkennen, vitaliteitsplan + doel opstellen

  • Verbreden en loskomen van je stagnatie

  • Uitdiepen van het thema

  • Evalueren en eventueel bijstellen

  • Implementeren nieuw opgedane ervaring, afronding.

Waar denk je aan bij vitaliteit en leefstijl?

Mijn wandeltherapie en wandelcoaching richten zich op jouw vitaliteit, leefstijl, preventie en herstel van gezondheidsklachten. Voor mij staan vitaliteit en gezonde leefstijl voor: voldoende lichaamsbeweging, het liefst in de natuur; jezelf regelmatig rust en ontspanning gunnen met een gezonde balans tussen werken en relaxen; bewust en zo gezond mogelijk eten.[read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]En vooral ook voor: positief denken, uit het oordeel blijven en leren van eigen saboterende gedragspatronen; kunnen genieten en plezier hebben; sociale contacten opbouwen en onderhouden in werk en privésituaties en misschien wel de belangrijkste: in verbinding zijn met jezelf en met anderen en een betekenisvol leven leiden volgens je eigen waarden.[/read]

Wie is de ideale klant bij JIJ beweegt?

Er bestaat uiteraard geen ideale klant, want dat zou betekenen dat JIJ beweegt mensen uitsluit.[read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]Maar je bent wel op mijn website terecht gekomen, omdat ‘iets’ in mijn aanpak je aanspreekt of omdat je jezelf herkent in ‘iets’ van de problematiek die ik schets. Je bent klaar met ‘praten over’ je problemen. Je wilt in beweging komen, de natuur in en een nieuwe route bewandelen.[/read]

Je verkeert mogelijk in een van onderstaande situaties

Je werkt hard, je bent gedreven, je presteert dagelijks onder hoge druk, je vindt dat je het allemaal aan moet kunnen. Je bent in principe gezond, maar ergens van binnen weet je dat je niet goed bezig bent. Je omgeving zegt het ook tegen je. Je hebt nog geen gezondheidsklachten of je begint last te krijgen van vage fysieke klachten, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, wakker liggen, druk op de borst, zweten, benauwdheid. Klachten waarvoor geen duidelijke medische oorzaak gevonden kan worden, je piekert….[read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]∞
Je hebt je al ziek gemeld op het werk en zit overspannen thuis. Je wacht tot het beter gaat…

Je hebt een burn-out gehad en bent daarvan herstellende. Je hebt begeleiding nodig voor een passende opbouw in belasting en belastbaarheid.

Je hebt een chronische ziekte of je bent ziek geweest. Je bent neerslachtig of angstig en zelf niet goed in staat je leven weer op te pakken. Je bent de regie over jezelf kwijt. Je bent in principe belastbaar, maar je kunt jezelf er niet toe zetten om in beweging te komen. Je hebt professionele begeleiding nodig om verder te kunnen.

Je voelt je belemmerd door onverwerkte gebeurtenissen. Dit kan gaan over een doorgemaakte ervaring, maar ook over een chronische pijnklacht. Het lukt je niet om anders naar de situatie te kijken dan dat je nu doet en je blijft met je gedachten in kringetjes ronddraaien. Je kunt het niet loslaten….
Deze problemen en vraagstukken van deze tijd vragen om een gerichte professionele aanpak. Blijf hier niet alleen mee rondlopen als je er niet uitkomt![/read]

Krijg je geen beweging in je situatie? Zit je vast in je stagnatie? Neem contact met me op, dan gaan we de natuur in om al wandelend antwoord te krijgen op wat er bij jou speelt en nu aandacht nodig heeft.

Tarief per uur

Wandelsessie JIJ beweegt particulier € 79,- incl. 21% btw | pakket 5x JIJ beweegt particulier € 375,- incl. 21% btw
Wandelsessie JIJ beweegt zakelijk € 79,- excl. 21% btw | pakket 5x JIJ beweegt zakelijk € 375,- excl. 21% btw
Een wandelsessie duurt ongeveer 1 uur.

Voor samenwerking met ziekenhuizen en instellingen gelden afwijkende tariefafspraken.
Omdat ik maatwerk wil leveren, geef ik geen teamsessies.

Verwijzing

Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Je kunt direct met mij een afspraak maken.

Factuur

Je ontvangt digitaal een factuur na elke sessie of per pakket. Ik stuur je voor jouw gemak een betaalverzoek. Betaling per direct naar:
IBAN: NL88 INGB 0008 2540 09, t.n.v. JIJ beweegt, o.v.v. het factuurnummer.
KvK: 70421536
BTW: NL130525844B01
AGB-code: 04245192 | 04038640

Vergoeding

JIJ beweegt werkt onafhankelijk van zorgverzekeraars. Dit is een bewuste keuze, zodat ik alle tijd aan jou als cliënt kan besteden. Neem gerust contact op met je zorgverzekeraar om na te vragen of ze wel of niet deels vergoeden, aangezien er in de wandelsessie ook een deel fysiotherapie verweven kan zitten. Indien dit het geval is, staat het omschreven op de factuur.
Andere mogelijkheden die je kunt onderzoeken om voor vergoeding of tegemoetkoming in aanmerking te komen, zijn:
– via de werkgever;
– via arbeidsongeschiktheidsverzekeraars;
– via de gemeente, bijzondere bijstand bij lage inkomens.